Έκδοση "Θέατρο Σκιών"

Έτος: 1996
Σειρά: 6
η
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Νοεμβρίου

 
Μεμονωμένα ασφράγιστα γραμματόσημα
120δρχ.Πολύχρωμο          τεμ. 1




Στις 15 Νοεμβρίου 1996, κυκλοφόρησε μια σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στα Θέατρο Σκιών και όχι στον Καραγκιόζη, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Η σειρά αποτελείται από 4 πολύ όμορφα γραμματόσημα μεγάλου μεγέθους με διάφορες φιγούρες πάνω στον μπερντέ.

Οι πλήρεις σειρές που κυκλοφόρησαν ήταν 500.000 μαζί με έγχρωμους φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας που έφεραν και την ειδική αναμνηστική σφραγίδα.

Ο σχεδιασμός ήταν της Βασ. Κωνσταντινέα και η μέθοδος εκτύπωσης πολυχρωμία offset.

Από τα γραμματόσημα αυτά έμελε να αναδειχθεί ακόμα ένα λάθος και η προχειρότητα αντιμετώπισης των φιλοτελικών  δρώμενων στην χώρα μας.

Στο γραμματόσημο των 80 δραχμών, βλέπουμε την καλύβα του Καραγκιόζη στα δεξιά, ένα λάθος απαράδεκτο για τους φίλους και επαγγελματίες του Θεάτρου Σκιών.

Ως γνωστό, από τους αρχαίους χρόνους είχε επικρατήσει στο θέατρο η είσοδος από αριστερά του λαού και από την δεξιά είσοδο έμπαιναν οι άρχοντες. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα στα Θέατρα Σκιών σε όλο τον κόσμο.

Το 1960, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, η Νανά Μούσχουρη τραγούδησε ένα τραγούδι με στίχους που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

«Δεξιά ήταν το σεράι που ο Βεζίρης κατοικούσε και ο Καραγκιόζης ζούσε στο μικρό του το καλύβι (αριστερά)».

Σε όλα τα λαϊκά φυλλάδια Καραγκιόζη, που έχουν κυκλοφορήσει, στην περιγραφή της σκηνής αναφέρεται η καλύβα πάντα αριστερά.

Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί μια έκδοση της ΑΓΚΥΡΑΣ με τίτλο “Ο Καραγκιόζης Εξερευνητής στο Βόρειο Πόλο”, στην οποία ο καραγκιοζοπαίχτης Μουστάκας περιέγραψε την καλύβα του Καραγκιόζη δεξιά.

Διαμάχη ξέσπασε από το Σωματείο καραγκιοζοπαιχτών της εποχής και απολογούμενος ο Μουστάκας, τους καθησύχασε λέγοντας:

“Συνάδελφοι, έγραψα μια περιγραφή για σας που τα βλέπετε από μέσα και δεν το εκτιμάτε”.

Έτσι λοιπόν, το γραμματόσημο των 80 δραχμών μπήκε στην παγκόσμια λίστα των γραμματοσήμων με λάθος απεικόνιση και έγινε ανάρπαστο σε πολλές ειδικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Γιάννης Μυλωνάς



Σ.Σ.: Η έκδοση των γραμματοσήμων έγινε τότε, ύστερα από την προσπάθεια του τότε Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για τον γιορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυσή του (βλέπε εφημερίδα αρχείου “Ο Καραγκιόζης μας”

http://www.karagkiozis.com/EFHMER8.DOC).

Εκδόθηκε μάλιστα και σχετική αναμνηστική σφραγίδα, με την οποία σφραγίστηκαν γραμματόσημα σε φακέλους στα πλαίσια της Έκθεσης φιγούρας, που είχε οργανώσει το Σωματείο μας για τον σχετικό γιορτασμό.

Επιπλέον, η σχεδιάστρια (εκλιπούσα πλέον) Βασ. Κωνσταντινέα δεν διέπραξε μόνο το ατόπημα της «δεξιοκαλύβας» στο γραμματόσημο των 80 δραχμών, αλλά και δεν επέστρεψε, παρά τις οχλήσεις μας, τα δυσεύρετα (και τότε) βιβλία που της

είχαμε διαθέσει από την βιβλιοθήκη του Σωματείου για «να πάρει ιδέες»!!!

Πηγή: Μηνιάτικη ηλεκτρονική έκδοση του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών (Περίοδος Γ’ Τεύχος 57 Απρίλιος 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνια μαζι μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *